Corona-krisen: og psykologisk håndteringPå den ene side får vi af regeringen med statsminister Mette Frederiksen i spidsen og sundhedsmyndighederne at vide, at VI SKAL TAGE DET HER ALVORLIGT OG BEKYMRE OS, og samtidig at vi på den anden side IKKE SKAL GÅ I PANIK og fx IKKE HAMSTRE! Men for mange er det nemmere sagt end gjort.

Når myndighederne fortæller os, at vi skal bekymre os, er det fordi, at hvis ikke vi føler os truede/angste, så aktiveres der ikke ændring af vores adfærd, og så risikerer vi, at epidemien løber løbsk, som vi ser katastrofale konsekvenser på i Italien. Epidemien og den dertilhørende krise for hele samfundet aktiverer urgamle reaktioner hos os mennesker, som evolutionært er afgørende for, at vi mennesker reagerer på farer, og dermed sikre vores overlevelse. Desuden aktiverer den aktuelle epidemi nemt minder og billeder fra de mange forskellige bøger og katastrofefilm. Frygten rammer de fleste af os, enten for os selv især, hvis vi selv er i risikogruppen, men også for dem vi holder af, for om vi kan bringe smitte videre til andre, ligesom vi bekymrer os for fremtiden og for økonomien. Man føler sig måske overvældet, stresset, bekymret, bange, fastlåst, magtesløs, frustreret, irritabel og ked af det. Det første og vigtigste redskab, til at komme ud af dette, er en viden om, at dette er fuldstændige normale reaktioner på en krise som denne.


Jeg vil gerne hjælpe med en kort guide til, hvordan man kan håndtere disse bekymringer, men hvis man fortsat oplever, at man bliver fanget og overvældet af disse tanker og følelser, uden at man synes man kan komme ud af det, så kan man have brug for hjælp til dette. Hvis du oplever det, er du meget velkommen til at kontakte mig - jeg står klar til at hjælpe!


Men her kommer mine korte og konkrete anbefalinger til, hvordan du kan håndtere dine bekymringer, så de får mindre indflydelse:


* Som sagt så husk, at det er normalt og livsnødvendigt for os, at blive bekymret og bange, og at angsten ikke er farlig! Hvis vi forstår angsten, så bliver den i sig selv ikke så skræmmende, og vi kan med en større distance se, at den forsøger at hjælpe os med at handle fornuftigt på en oplevet fare.


* Husk at når myndighederne ser på corona-epidemien med så stor alvor, iværksætter så alvorlige tiltag, og fortæller os, at vi skal tage det alvorligt, så handler det at vi skal gøre alt det vi kan for at begrænse smitterisikoen for de mennesker, som er særlig sårbare overfor smitte med corona-virus, og i særdeleshed for at undgå den overbelastning og kollaps af sundhedsvæsnet, som vi risikerer, hvis der er for mange, der bliver syge på én gang.


* Husk at selv om det er vigtigt, at vi tager denne epidemi alvorligt, så betyder det ikke at vi behøver bekymre os hele tiden for at tage det alvorligt. Vi kan godt tage noget alvorligt, og bruge den viden vi har til at handle fornuftigt på det uden at være bekymret imens. For at give et godt eksempel, så kan du jo godt, når du sætter dig ind i din bil, tage sikkerhedsselen på uden, at du hver gang du gør det er bekymret for at køre galt. Det er din viden om den mulige fare og alvor, der gør dig i stand til at handle på det, ved at vælge at tage selen på. Så du behøver ikke at bekymre dig hele tiden for at handle fornuftigt ved fx at spritte hænder, eller holde afstand når du går ud og handler.


* Sæt ord på dine tanker og følelser – få dem ud af hovedet! Og det er ligegyldigt om du siger dem højt for dig selv, skriver dem ned eller taler med andre om det. Når vi får vores tanker og følelser ud af hovedet, så får vi mulighed for selv at se eller høre dem, vi får en større følelsesmæssig distance til dem, og vi kan forholde os rationelt til dem.


* Det er som sagt rigtig let at blive fanget af tankerne og bekymringerne, fordi vores trusselssystem bliver aktiveret, men du kan øve dig i at blive opmærksom på det, når du bliver fanget i tanke-karrusellen, og hvad der så sker med dig. Når du bliver opmærksom på, at den insisterende sælger prøver at overtale dig til at stige ombord på tanke-karrusellen, så du mister opmærksomheden på det der ellers er vigtigt for dig, så øv dig i at afvise ham uden at begynde at skændes eller kæmpe med/mod ham. Du kan prøve at udskyde bekymringerne og sætte tid af til, hvornår du bekymrer dig. Så når bekymringen for ”hvad nu hvis morfar bliver syg”, så prøv, at sige til din bekymring, at ”det er ikke nu jeg vil tænke på corona, så tanken om hvad nu hvis morfar bliver syg, må vente til min corona-tid.” Man kan på denne måde sætte rammer for, hvornår man bekymrer sig – hvornår og hvor længe. Og ja tankerne vil blive ved med at dukke op igen og igen – det er helt normalt, det gør de hos os mennesker, så succeskriteriet er ikke at forhindre tankerne i at dukke op. Når de dukker op igen, så prøv at gøre det samme, nemlig at sige, at de må vente til din corona-tid. Forsøg så at fokusere på det du laver lige nu, og det der er vigtigt for dig, eller fokuser på lige præcis det du befinder dig i lige nu. Det kan fx være at se sine børn lege, den opgave man er i gang med eller at høre fuglene synge osv...


* Hvis de negative historier fylder for meget for dig, så prøv at se om du kan finde positive historier. Du kan fx lægge mærke til historier om gode gerninger, øve dig i at fokusere på de positive og livsbekræftende karaktertræk hos andre mennesker osv. Det kan fx være en god øvelse, at skrive 3 gode oplevelser ned hver dag, fx ting du har oplevet, noget du har hørt om, noget andre har gjort. I en krise som denne ser vi jo netop også de bedste sider ved mennesker som sammenhold, medfølelse, selvopofrelse osv.. Du kan også lægge mærke til, at vores påtvungne pause fra det normale liv, også giver vores planet et tiltrængt åndehul, da vi udleder betydelig mindre co2 under denne epidemi. Og det er en rigtig god bivirkning for vores klima!


* Skab struktur i den nye og ændrede dagligdag, og skab rammer for, hvornår og/eller hvor meget du ser/læser nyheder, søger information fx via google, sociale medier osv.. Prøv på at begrænse dette. Desuden er det vigtigt, at du husker, at holde pauser, restituere og gøre ting, der er gode for dig selv. Ved at gøre dette beroliger du dit nervesystem og dermed dit aktiverede trusselssystem.


* Prøv desuden at fastholde en nogenlunde normal døgnrytme, og skab gode rammer for, at få en god nattesøvn – men husk at du ikke skal kæmpe for at falde i søvn, for så er du aktiv, så opgiv kampen for at falde i søvn, og lad søvnen komme af sig selv!


* Brug den tid du pludselig har derhjemme eller sæt tid af til fysiske, praktiske eller kreative interesser som fx løb, hjemmetræning, yoga, byggeprojekter, bilreparation, madlavning, strikning, tegning osv. osv.. Når vi er koncentrerede om noget fysisk eller konkret, så er vi ikke fanget oppe i vores hoved. Lyt til musik du godt kan lide, og gerne musik der gør dig glad – og nyd at du kan gå derhjemme og synge lige så højt og falsk, som du har vil. Hvis du kan koncentrere om at læse, så brug tiden til at læse en god bog, måske den du aldrig har fået tid til at læse. Og ellers så nyd nogle gode film og tv-serier, tillad dig selv at flade ud på sofaen med Netflix eller lign. Det kan være en god ide, at lave en liste over ting, du godt kan lide at gøre, når du skal hygge dig alene (eller sammen med de andre i husstanden). Det kan også være en god ide at tænke kreativt i måder vi kan være sammen med dem vi savner som fx at mødes med en veninde om at gå en tur i skoven; at spille Fortnite med en kammerat online; eller lav en kaffeaftale via facetime el.lign. med din mor.


* Husk at selv om vi skal holde afstand til andre, så gælder det ikke overfor dem vi bor sammen med, så brug denne lejlighed til at kysse og kramme lidt ekstra, sidde og hygge tæt sammen i sofaen, mens i ser en film eller putte tæt med dine børn eller kæreste/ægtefælle. Berøring og kropskontakt udløser oxycontin i hjernen, som sænker niveauet af stresshormoner og derved virker beroligende og tryghedsskabende, ligesom det aktiverer en følelse af lykke og velvære.


* Hvis du ikke er en af dem, der varetager en kritisk funktion i samfundet lige nu, så prøv at læg mærke til, at vi faktisk får en pause fra det stressende liv, mange af os lever normalt. Hvor mange plejer at kæmpe for at få kalenderen til at gå op og tiden til at stå til mellem arbejde, børnenes fritidsaktiviteter, træning, huslige opgaver og forsøge at nå socialt samvær med familie og venner. Og det kan faktisk vise sig, at være et tiltrængt åndehul, hvor vi mere eller mindre bliver tvunget ned i gear med mulighed for fordybelse og nærvær.


* Husk at være kritisk, når du hører og læser nyheder. Tjek om kilderne er troværdige, og afstem gerne informationerne med de officielle kilder som fx Sundhedsstyrelsen, Styrelsen for Patientsikkerhed og Statens Serumsinstitut.


* Husk at det bliver bedre igen! Det er kun et spørgsmål om tid i forhold til hvornår forskerne har udviklet en vaccine. På et tidspunkt vil denne epidemi være overstået.


Jeg håber, at vi sammen kan hjælpe hinanden igennem denne svære tid, og at du måske fik lidt inspiration her til, hvordan du kan håndtere dine bekymringer, svære tanker og følelser, så de får mindre indflydelse på dig. Hvis du har brug en at tale med, og brug for hjælp til at håndtere dine tanker og følelser, vil jeg gerne hjælpe dig. Jeg tilbyder samtaler via telefon eller med en sikker video-løsning. Du er altid velkommen til at kontakte mig uforpligtende for at høre mere eller for at booke en tid.


Pas på dig selv og hinanden!